Hoe werkt de zelfscan?

De zelfscan voert automatisch een beperkt aantal tests van de toegankelijkheid van de ingevoerde pagina uit. Het resultaat geeft een kleine indicatie van mogelijke aandachtspunten voor toegankelijkheid. Vaak zal de test aangeven dat er verbeterpunten zijn. Als er geen problemen worden gevonden wil het niet zeggen dat deze er niet zijn. De tests op deze site zijn bedoeld voor het creëren van bewustwording. Alle resultaten zijn dus indicatief: Op basis van de uitslag van de tests kun je geen betrouwbare uitspraak doen over de totale toegankelijkheid van de onderzochte website. In de toekomst breiden we de zelfscan uit met meer meetpunten. De resultaten worden dan in een uitgebreide rapportage gepresenteerd.

Automatische test tools

De site maakt op dit moment gebruik van twee automatische test tools. Hiermee scannen we de ingevoerde webpagina. Deze tools geven erg veel technisch-inhoudelijke informatie. Wij interpreteren de resultaten van de tools en presenteren de onderzoeksresultaten op een niet-technische wijze. De gebruikte tools zijn de AXE open source testing engine en de W3C validator.

Automatisch testen van toegankelijkheid is bij uitstek geschikt om vlot en grootschalig automatisch onderzoek te doen. Wel is het belangrijk te realiseren dat slechts een beperkt deel (15%) van de toegankelijkheidscriteria van de internationale toegankelijkheidsstandaard WCAG 2.1 AA betrouwbaar automatisch getest kunnen worden.

Meer informatie

Wil je meer weten over toegankelijkheid? Lees verder op de website van W3C (Engelstalig). Of wil je een compleet overzicht van de digitale toegankelijkheid van jouw website? Neem contact op met Stichting Accessibility.